«کتابچهٔ پادزیباییشناسی» اثر فیلسوف برجستهٔ فرانسوی، آلن بدیو، با ترجمهٔ علی معصومی و توسط نشر نگاه منتشر شده است. این کتاب به بررسی مفاهیم زیباییشناسی از دیدگاهی انتقادی میپردازد و تلاش میکند تا با رویکردی فلسفی، تعاریف مرسوم از زیبایی را به چالش بکشد.
بدیو در این اثر، با تحلیل تاریخی و فلسفی، نشان میدهد که چگونه مفاهیم زیبایی و هنر در طول زمان دستخوش تغییر شدهاند و چگونه میتوان به درکی نوین از زیباییشناسی دست یافت. او با نقد دیدگاههای سنتی، سعی در ارائهٔ نگاهی تازه به هنر و زیبایی دارد که فراتر از تعاریف قراردادی است.
بخشی از مقدمه این کتاب را با هم میخوانیم:
«فصل اول با عنوان “هنر و فلسفه” واقعاً مرکز متن است، چون هنر و فلسفه به شیوهای روشمند از هم شکافته شده اند. در اینجا بدیو سه طرحواره برای نظم دادن به رابطۀ هنر، فلسفه و حقیقت در درون مدرنیته پایه گذاری میکند: طرحوارۀ تعلیم گرا (مارکس گرا)، رمانتیک (هرمنوتیک _ پدیدارشناختی) و کلاسیک (دربرگیرندۀ اندیشه های ارستو و روانکاوی). سپس “امر پاد-زیبایی شناسیک” را به منزلۀ توانش تازه ای عرضه میکند که در آن، آثار هنری در پیکره بندی های زنجیره وار فیلمساز مؤلف گونۀ خود، نوعی رویداد حقیقت را در پیشرو میگذارند.
بدیو همواره ادعا کرده است که فلسفه به جای آفریدن حقیقت هایی که اصل (بنیاد) شان در فراسوی فلسفه و به صورت مشخص، در یکی از چهار گفتمان سیاست، علم، عشق و هنر نهفته باشد، به “تسخیرکردن” یا “مصادره کردن” آن حقیقت ها میپردازد. اینها و تنها همین چهار مقوله حالت های تمایزیافتۀ حقیقت های ممکنی را شکل میدهند که از “رویداد”ی فوران کننده جریان می یابد و پیش میرود. “رویداد”ی که بدیو از آن یاد میکند چیست؟ این پرسش همواره الزامی ترین و دشوارترین پرسش فلسفۀ او بوده است، چون رویداد در ژرفا از موقعیت ها متمایز بوده است: موقعیت ها به گونه ای گاهگاهی روی میدهند (مانند انقلابِ فرانسه) و بخت برای رویداد عاملی سرشتی است. رویداد، همانگونه که در گفتمان عشق میبینیم، بازگردنده به گذشته است _ من تو را دیدم… تو را میخواستم… درحالیکه در گفتمان اصلی سیاست آنچه شبح وار درنظمِ نمادینِ پابرجا (یا ایدئولوژی) آشکار می شود ابیراهی اجتماعی _ سیاسی در فضای (ایجادشده) در مقام گونه ای تهیِ بیرون از هستی است.»
ترجمهٔ روان و دقیق علی معصومی، امکان دسترسی فارسیزبانان به این اثر ارزشمند را فراهم کرده است. نشر نگاه نیز با انتشار این کتاب، گامی مؤثر در معرفی آثار فلسفی معاصر به جامعهٔ فارسیزبان برداشته است. برای علاقهمندان به فلسفهٔ هنر و زیباییشناسی، «کتابچهٔ پادزیباییشناسی» میتواند منبعی غنی و الهامبخش باشد که دیدگاههای نوینی را در این حوزه مطرح میکند.
شما میتوانید این کتاب ارزشمند را از ویترین آنلاین نبض هنر تهیه کنید.
سفارش کتاب: کتابچه پادزیباییشناسی