از کلمات تکراری نترسید و دنیایتان را مشاهده کنید
سایت لیت هاب با استفاده از مصاحبهها و سخنرانیهای هاروکی موراکامی نویسنده مشهور ژاپنی ساکن انگلیس یک سری توصیههایی برای نویسندگان جمعآوری کرده است.
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از لیت هاب، هاروکی موراکامی تقریباً مشهورترین نویسنده ژاپنی است که در حال حاضر داستانها و رمانهایش به 50 زبان زنده دنیا ترجمه شدهاند. میلیونها نسخه از داستانهای این نویسنده هر روز به فروش میرسند که هر روز هم به این تعداد اضافه میشود. هرچند نوشتههایش همواره از سوی کارشناسان ادبی کشورش به غیرژاپنی بودن محکوم شده است ولی خودش اعتقاد دارد نوشتن به هر زبانی ارزشمند است. وی توصیههایی برای نویسندگان جوان دارد که طی مصاحبههایش با روزنامه و مجلات مختلف منتشر شده است. سایت لیت هاب بعضی از این توصیهها را جمعآوری کرده است که در زیر میخوانید:
بخوانید: من فکر میکنم اولین وظیفه هر رماننویسی خواندن یک دوجین رمان از نویسندگان دیگر است. متاسفم که این را میگویم ولی باید گفت که برای نوشتن یک رمان هیچ آموزشی نیاز ندارید. تنها کافی است که مشاهده کنید و بتوانید نتایج این مشاهدات را روی کاغذ بیاورید.
از کلمات تکراری نترسید: نویسندهها فکر میکنند اگر در صفحات مختلف کتابشان از کلمات تکراری استفاده کنند دیگران آنها را به بیسوادی متهم میکنند ولی باید بگویم این طور نیست. نویسنده خوب کسی است که بتواند از کلمات تکراری به خوبی استفاده کند. من یک دوست پیانیست داشتم. او میگفت وقتی به صفحه کیبورد نگاه میکنی همه کلیدها شبیه هم هستند ولی به صورت بی انتها میشود از این کلیدهای تکراری آهنگ جدید ساخت. کلمات هم مثل همین کلیدهای پیانو هستند. باید بتوانید از این کلمات تکراری جملات جدید و تاثیرگذار بسازید.
خودتان را صریح بیان کنید: باید از همان ابتدا مشخص کنید که برای مخاطب چه نوع داستانی تعریف میکنید. یعنی ژانر داستان را مشخص کنید و روی یک روند معقول داستان را ادامه دهید. به عبارتی وقتی داستانی جنایی تعریف میکنید از کلماتی استفاده نکنید که معمولاً در رمانهای عاشقانه کاربرد دارند.
رویایتان را به اشتراک بگذارید: خیالپردازی مهمترین وظیفه و کار اصلی یک رماننویس است. سعی کنید این خیالها و رویاهای ذهنتان را با مخاطب به اشتراک بگذارید و او را از این لذت بهرهمند کنید. هر کسی میتواند خیال پردازی کند ولی تنها نویسندگان ماهر هستند که قادر هستند این خیالات را با دیگران به اشتراک بگذارند.
تکرار کمک کننده است: وقتی میخواهم یک رمان بنویسم صبح ساعت چهار از خواب بلند میشوم و روزی پنج یا شش ساعت مینویسم. به عبارتی برای نوشتن سخت باید بچسبید به کاغذ و قلم. هر روز یک کارهای تکراری روزمره انجام میدهم و از این تکرار هیچ وقت نمیترسم چون عادت به نوشتن میکنم و همین مسئله کمک کننده است.
روی یک چیز تمرکز کنید: وقت نوشتن داستان نباید روی مسائل و موضوعات مختلف کار کنید. همیشه سعی کنید روی یک چیز تمرکز کنید و داستان را حول محور آن چیز بپرورانید. تمرکز یکی از مهارتهایی است که به صورت اکتسابی نویسندگان به دست می آورند.
دنیایتان را مشاهده کنید: مشاهده کردن نگاه کردن به اطراف نیست. بلکه مشاهده کننده واقعی احساسات و فرهنگ مردم اطراف خود را درک میکند. از آنها داستان میسازد و برای بقیه تعریف میکند. هیچ وقت از احساسات بقیه نتیجه نگیرید چون چیزی که مهم است تعریف موقعیتها بدون قضاوت است. چیزی که زیباست همین است که نویسنده تنها مشاهده کند و با زیبایی آنها را روی کاغذ بیاورد.
توصیه های هاروکی موراکی به نویسندگان جوان
منتشر شده در ۱۳۹۷/۱۰/۳۰